Εκδρομές

Στην τραχιά γη της Τσακωνιάς

Από τα Πούλιθρα ένας στενός φιδίσιος δρόμος ανηφορίζει για τα χωριά του τσακώνικου οροπεδίου.

Στην τραχιά γη της Τσακωνιάς

Αξίζει να αναζητήσετε τους ορεινούς οικισμούς Πελετά, Αμυγδαλιά, Κουνουπιά ή να κατηφορίσετε από το χωριό Πηγάδι, για τον εντυπωσιακό όρμο του Φωκιανού, με το ολόλευκο βοτσαλάκι, που κρύβεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λεωνιδίου και Κυπαρισσιού.

 

Κοσμάς

Χωριό στην ΝΑ πλαγιά του Πάρνωνα. Είναι αυτοτελής κοινότητα -η μοναδική στην Αρκαδία- σε υψόμετρο 1.100.

Η δροσερή πλατεία των Αγ. Αναργύρων είναι ιδανική για καφέ και στάση για φαγητό.

Λεωνίδιο

Αξίζει να περπατήσετε στους δρόμους του για να δείτε τα παλιά δίπατα και τρίπατα αρχοντικά που κτίστηκαν μεταξύ 1840 και 1910 από ντόπιους αλλά και Iταλούς τεχνίτες, στα οποία συνυπάρχουν οι δυτικές επιρροές με τα δικά μας λαϊκά στοιχεία.

Λεωνίδιο

Είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας με 3.500 περίπου κατοίκους. Είναι χτισμένο στα ριζά απόκρημνων βράχων και διασχίζεται από το χείμαρρο Δαφνώνα. Απέχει περίπου 2 χλμ. από την Πλάκα, που είναι το επίνειό του. Ψαροχώρι και λιμάνι ακτοπλοΐας.

Πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι του Aγ. Λεωνίδα που αναφέρεται σε χρυσόβουλο του Ανδρονίκου Κομνηνού το 1292. Αρχικά ήταν Λεωνίδι και αργότερα Λεωνίδιον.

Πλάκα

Το λιμανάκι της Πλάκας είναι το θαλασσινό επίνειο του Λεωνιδίου. Διατηρεί αναλλοίωτο το χρώμα και την ψαράδικη ατμόσφαιρα και προτείνεται για φαγητό, αλλά και διαμονή.

Πλάκα

Από το ακρωτήρι Πελιάς, που βρίσκεται λίγο βορειότερα του παραθαλάσσιου χωριού Λάκος, μέχρι το λιμανάκι της Πλάκας εκτείνεται μια απλωτή παραλία (μήκους 3 χιλιόμετρων) με χοντρή άμμο και βότσαλο. Νότια από την Πλάκα ξεκινά μια βραχώδης αλλά ήπια ακτή, που προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα.

Σαμπατική

Αν αναζητάτε μοναχικούς κόλπους, στις απότομες ακτές λίγο βορειότερα από τη Σαμπατική, κρύβονται υπέροχες ακρογιαλιές, που όμως χρειάζονται αρκετό ψάξιμο για να τις ανακαλύψετε.

Τυρός

Τυρός

Όμορφο και ήσυχο παραλιακό χωριό που πήρε την ονομασία του από την αρχαία λατρεία του Απόλλωνα Τυρίτα.

Η επιγραφή που σας καλωσορίζει είναι "με το καλό να μόλετε τα χώρα ναμου" που σημαίνει "με το καλό να έρθετε στον τόπο μας" στα τσακώνικα.

Άστρος

Είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, ενός από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας.
H ονομασία αρχικά ήταν Άστυ, έγινε Άστρι και κατόπιν Άστρος.

Όμορφη επαρχιακή πόλη, με νέα και παλαιά κτίσματα, κάποια λίγα διατηρητέα, ενώ είναι ορατή μια τάση προς την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στην πόλη και τα περίχωρα.

Λίγο έξω από το Αστρος βρίσκεται ο πλούσιος υγρότοπος του Μούστου, μια μικρή λιμνοθάλασσα. Φυσικό εκτροφείο ψαριών και καταφύγιο υδρόβιων πουλιών τους χειμωνιάτικους μήνες.

Μοναστήρι Ελώνας

Σε απόσταση 15 χλμ από το Λεωνίδιο (στον δρόμο προς τον Κοσμά) βρίσκεται το ξακουστό μοναστήρι της Παναγίας της Ελώνας.

Κάθε χρόνο συρρέουν σε αυτό επισκέπτες από όλες τις γωνιές της Ελλάδος (ειδικά τον Δεκαπενταύγουστο) για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, αλλά και να θαυμάσουν την δύναμη της ανθρώπινης φύσης, η οποία οδήγησε στην κατασκευή του μοναστηριού σε ένα απόκρημνο βράχο, εκεί δηλαδή που βρέθηκε η εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγιάς.
Η θέα από το μοναστήρι είναι πραγματικά συγκλονιστική.

Μοναστήρι Αγ. Νικολάου Σίντζα

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Σίντζας είναι ένας ακόμα τόπος λατρείας της περιοχής, που αξίζει να επισκεφθείτε.

Βρίσκεται σε ύψος 500 μέτρων "χωμένο" κυριολεκτικά σε μια σπηλιά.
Το όνομα του - σίντζα - το πήρε από μία συκιά που βρισκόταν στην σπηλιά (σίντζα είναι η συκιά στην τσακώνικη διάλεκτο).

Εκκλησάκι Αγίου Λεωνίδα

Εξίσου γραφικό είναι και το εκκλησάκι του Αγίου Λεωνίδα που βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα (στην Πλάκα).

This will close in 0 seconds